Forrige Neste

Feb 15, 2014

Tippet over på siden


Det begynte for omkring 600 millioner år siden. På denne tiden gjennomgikk jorden enorme forandringer og jordskjelv og vulkanutbrudd var dagligdagse hendelser. Og det var da sandstein og kalkstein ble lagt lag på lag som en kake nede på havbunnen. Og resultatet ble til slutt Styggås i Brunlanes. Men naturkreftene var ikke helt ferdig med Styggås; de mente det burde ligge på en annen måte: Og dermed begynte en enorm jordplate å skyve seg under fjellet og tippet hele fjellet over på siden.

 

Category: Artikler
Posted by: sms

 

Tekst og foto: Svein E. Børresen/NN

 

Det begynte for omkring 600 millioner år siden. På denne tiden gjennomgikk jorden enorme forandringer og jordskjelv og vulkanutbrudd var dagligdagse hendelser. Og det var da sandstein og kalkstein ble lagt lag på lag som en kake nede på havbunnen. Og resultatet ble til slutt Styggås i Brunlanes. Men naturkreftene var ikke helt ferdig med Styggås; de mente det burde ligge på en annen måte: Og dermed begynte en enorm jordplate å skyve seg under fjellet og tippet hele fjellet over på siden. Og slik ligger Styggås i dag. Som et havarert skip ligger det som et enormt vitnesbyrd over naturkrefter vi ikke aner rekkevidden av!

Men en ting skjønner jeg ikke: Hvem i all verden var så fantasiløs å kalle fjellet for Styggås? Slik det ligger i dag, og oppbyggingen av det, så er Styggås et geologisk mesterverk!

 

Tekst og foto: Svein E. Børresen/NN

Til toppen av siden